Министър-председателят вече е в предизборна кампания (нищо, че тя не е

...
Министър-председателят вече е в предизборна кампания (нищо, че тя не е
Коментари Харесай

Борисов смени смени тактиката на бюджетно харчене

Министър-председателят към този момент е в предизборна кампания (нищо, че тя не е публично обявена). На днешното държавното съвещание потекоха пари към дребни и големи общини, за спортни зали и манастири, за поправки на улици и саниране на учебни заведения, за паркове и ВиК мрежи и т.н. 

" Кабинетът осигури 8,7 млн. лева за Лесичово, Белово, Смолян, Плевен, Радомир, Мездра, Сливен и Болярово ", " Правителството отпусна близо 4 милиона лв. за финансиране на духовните учебни заведения, България ще поръча над 3 млн. ваксини в допълнение ", оповести в серия съобщения пресслужбата на Министерски съвет, като цитира Бойко Борисов, който при вземането на решенията подчертал: " Отпуснатите средства отиват директно при хората и за общини, чиито кметове са от целия политически набор ".

Обикновено огромното бъркане в хазната стартира към края на годината, само че в този момент мощно подрани. Смяната на тактиката на командващия ГЕРБ и изпълнителната власт е прозрачна  - отсам до 4 април, когато е вотът за народни представители, бюджетните милиони ще хвърчат на траншове във всички вероятни сфери и направления, а Борисов непрекъснато ще акцентира ролята си на великодушен и справедлив благодател, който не дели градовете, селата и техните жители на сини, червени и пембени. 

По одобрена към този момент традиция кметовете на общините, включени в днешния " тираж ", бяха строени в заседателната зала на Министерски съвет, с цел да изкажат на Борисов откровено и персонално благодарности за " помощта ".  Тази угодливост е неуместна - въпреки всичко средствата са бюджетни, на данъкоплатците, не идват от чекмеджето на премиера.

Че всички планове безспорно са значими, обособен въпрос е дали не са били дълго отлагани и за какво получават финансиране тъкмо в този момент. Община Лесичово да вземем за пример бе зарадвана с 786 000 лева за главен ремонт на улици в селата Динката и Калугерово. На Белово бяха отпуснати 1.2 млн. лева за  ремонт и разхубавяване на градския център,  а на Смолян - 285 000 лева за коригиране на покрива на Родопския трагичен спектакъл. Радомир взе 1.57 млн. лв. за реорганизация и съоръжение на многофункционална спортна зала. 

Мездра ще ремонтира с 1.6 млн. лв. улици и водопроводи в обитаемоте места на общината. Болярово получи 816 600 лева за реорганизация на ул. „ Младежка “ в града. Сливен ще разполага  1.785  млн. лева за създаване на физкултурни салони към две гимназии - природо-математическата „ Добри Чинтулов “ и езиковата „ Захарий Стоянов “. " Хубаво е да се учи математика и физика, само че и придвижването и спортът имат голямо значение за децата. Да извършите такива салони, че да им се радват родителите “, заръча министър председателят на сливенския кмет.

От днешното съвещание пристигна и новината, че държавното управление няма да жали пари за ваксини и ще поръчва още. Както и че с 4 млн. лв. ще бъдат подкрепени духовните учебни заведения. 
Няма никакво подозрение, че и на идващите събирания на министрите ще се лее рогът на изобилието. А България ще е огромна строителна площадка, която Борисов неуморно ще обикаля, ще инспектира, ще реже ленти и ще се хвали във Facebook. 

Прави усещане, че с наближаването на изборите той внезапно смени тактиката на приложимост на бюджетните средства. В предни години и изключително около Коледа наред с по-малките разходи имаше изненадващи мегатрансфери - като милиардите за санирането и за автомагистрала " Хемус ". В края на 2020 година за първи път нямаше такива едри разноски - обяснимо, тъй като поради пандемията хазната излезе на алено. Затова в този момент Борисов залага на тактиката - по-малки суми, само че за повече получатели. В комбиниране с много агитационен звук, несъмнено. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР